Крагујевац бележи благи пораст рођених беба

Држава али и све локалне самоуправе имају заједничку мисију, a то је поправљање демографске слике Србије.

У односу на друге градове, у Крагујевцу је последњих година забалежен благи пораст рођених беба.

У Универзитетском клиничком центру Крагујевац, од 2015. године до сада, у поступку вантелесне оплодње, родило се 11 малишана.

Републички фонд за здравствено осигурање је донео мере којима се проширује пронаталитетна политика, а то је да жене до 43. године живота имају право на неограничени број покушаја биомедицински потпомогнуте оплодње и три крио ембриотрансфера.

Женама од 43 до 45 година живота подршку кроз ову одлуку даје град Крагујевац са два покушаја биомедицнски потпомогнуте оплодње обезбеђивањем 250 хиљада динара по једном покушају, без обзира да ли су предходно искористиле ову могућност или не.

Град Крагујевац даје могућност паровима који имају једно биолошки добијено дете, да се пријаве за поступак вантелесне оплодње и тако постану родитељ још једног малишана.

Подаци Универзитетског клиничког центра Крагујевац и евиденција деце које полазе у први разред основне школе показују да је у срцу Шумадије присутан благи раст новоређених беба.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.