Крагујевац добар пример родне равноправности

Када је реч о родној равноправности, Србија је урадила више него многе друге земље у Европи, казао је шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату на данашњем састанку на тему примене Националног акционог плана за спровођење Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1325 – „Жене, мир, безбедност“, који је одржан у Крагујевцу.

Састанку су присуствовали представници градова и општина Централне и Западне Србије

Резолуција 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност, једна је од најважнијих резолуција светске организације у области мира и безбедносне политике.

Ова резолуција наглашава последице оружаних сукоба на жене и девојке и важност улоге жена у изградњи мира.

Она има за циљ да обезбеди равноправност учешћа, напредовања и одлучивања жена у сектору безбедности земље, али и да их подржи у осталим нивоима управљања.

Током ванредне ситуације за време пандемије корона вируса, у здравственој и социјалној заштити највећи број стручњака чиниле су жене, које су дале значајан допринос решавању проблема.

Када је реч о родној равноправности, односно учешћа жена у органима јавне управе, Град Крагујевац је пример добре праксе, јер жене обављају неке од најодговорнијих функција.

Само у Управи за ванредне ситуације запослено је 18 жена.

По броју жена на руководећим местима Србија се налази у врху европског просека, а ту праксу и Закон о родној равноправности треба применити и на нивоу локалних самоуправа, закључак је данашњег састанка „ Жене, мир, безбедност“.   

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *