Крагујевац финансира савремено стваралаштво

Град Крагујевац ће у овој години са више од 39 милиона динара финансирати или суфинансирати програме, пројекте и манифестације у култури чак 60 удружења грађана.

Са представницима организација цивилног друштва уговоре је, у име града, потписао члан Градског већа за културу, Миљан Бјелетић.

Културни идентитет града не заснива се само на традиционалним и устаљеним манифестацијама, већ и на изградњи нових, посебно у области савременог стваралаштва где је направљен озбиљна искорак, оценио је Бјелетић.

Удружење књижевника Србије-Књижевна заједница Крагујевац је конкурисало са два пројекта-једним новим и једним традиционалним.

Нови се односи на израду апликације којом ће се представити књижевно стваралаштво десетак крагујевачких књижевница, на иновативан и занимљив начин, посебно млађој читалачкој публици.

Град Крагујевац ове године суфинансира и интердисциплинарни пројекат „Про звук“ Универзитета у Крагујевцу, који комбинује различите врсте уметности – музику, графику и анимацију.

Приступачни културни садржаји за глуве особе ће се такође финансирати из локланог буџета.

Грађани Крагујевца ове године 25, 26. и 27. августа могу да очекују и девето издање Вајб фестивала, значајног догађаја за младе у Централној Србији.

Значајна средства издвојена у градској каси за финансирање и суфионансирање програма у области културе и број удружења која ће организовати манифестације, културну сцену града Крагујевца чини другачијом и разноликом у односу на остале градове у Србији, са изузетком Београда и Новог Сада.

У Градској управи подсећају да је културна сцена унапређена новим садржајима и да локална самоуправа има добру сарадњу са удружењима грађана од којих очекује и реализацију нових идеја у области културе у будућности.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *