„Крагујевац, године осме“

У Крагујевцу је под покровитељством Министарства културе, Града Крагујевца одржана Међународна стрип конференција „Крагујевац, године осме“.

Велико интересовање суграђана за ову манифестацију у Народној библиотеци Вук Карацић, и гостију који су пристигли из свих крајева некадашње заједничке државе, потврдило је да је стрип култура све популарнија у 21. веку.

Љубитељи, аутори, издавачи стрипова и гости из других градова и крајева региона, потвдили су синоћ у Народној библиотеци Вук Караџић, да је стрип и даље у моди.

Љубитељи најмлађе врсте уметности били су у прилици да попуне колекцију са бројевима који недостају, или да дођу до сасвим нових укоричених издања.

Одржана је трибина о савременом стрип стваралаштву у 2017. години, а главни уредник часописа „Киша“, Небојша Весовић, представио је десети број који носи назив „Приче о Дилану Догу“.

На међународној конференцији учествовао је и Лазо Средановић, члан управног одбора удружења стрипских уметника Србије и аутор најпопуларнијег стрипа некадашње Југославије „Дикан“.

По традицији уприличена је велика берза стрипа, а додељене су и дипломе полазницима Школе девете уметности Свет стрипа.

Исто тако објављен је конкурс за стрип Крагујевачки победник. Снежни самит стрипаџија Србије, први пут је одржан 2012. године у Дому омладине Крагујевац.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *