Крагујевац на манифестацији дани породице

Градска већница је подсетила да Крагујевац за подстицај рађања, финанансира поступак вантелесне оплодње.

Ово је мера са којом се започело још 2016. године, а у жељи да се старосна граница подигне на 49 година, Град са 250.000 динара тренутно финансира два покушаја жена старости од 45 до 47 година.

У области дечије заштите град Крагујевац обезбеђује једнократна давања за незапослене и запослене породиље, дечији додатак, бесплатан боравак за треће дете у вртићу, суфинансирање боравка деце у приватним вртићима у којима тренутно по том основу борави око 2700 деце, а у намери да деци на сеоском подручју омогући услове као што их имају и деца у граду, формирано је шест вртићких група.

Град обезбеђује и бесплатан превоз за све основце, средњошколце и старије од 65 година, бесплатне уџбенике за све прваке, а за предшколце и прваке ромске националности школски прибор и ранчеве.

Као најважнију меру пронаталитне политике, Дамњановић је навела очување репродуктивног здравља жена и младих које се остварује у оквиру Дома здравља на примарном нивоу здравствене заштите кроз рад саветовалишта за младе, брак и породицу и психофизичку припрему трудница за порођаје.

Ове године је Министарство за бригу о породици и демографију подржало пројекат који омогућава набавку медицинске опреме и то ултразвука, ЦТГ апарата, колпоскопа и три микроскопа за централну цитолошку лабораторију за скрининг на карцином грлића материца за све жене у шумадијском и поморавском округу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *