Крагујевац – отвореним подацима у борби против климатских промена

Крагујевац је један од осам градова и општина који су добили награду за пројекат “Крагујевац, отвореним подацима у борби против климатских промена”.

Конкурс “Изазов отворених података” организовали су Министарство животне средине и Програм Уједињених нација за развој.

Сврха пројекта је да грађани имају увид у податке о количини потрошње воде, електричне и топлотне енергије у стамбеним и јавним зградама.

Пројектна идеја “Крагујевац, отвореним подацима у борби против климатских промена” има за циљ отварање података и приступ грађана подацима који се односе на потрошњу енергије и емисије гасова са ефектом стаклене баште на територији локалне самоуправе.

Град Крагујевац има Информациони систем за енергетски менаџмент, базу која се користи за прикупљање података у јавним зградама.

Реализацијом пројекта овај систем постаће видљив свим грађанима, а постојаће и могућност надоградње ИСЕМ базе у делу који се односи на потрошњу енергије у стамбеним зградама, као и на податке о загађењу животне средине.

Прегледом базе, грађани ће имати увид у податке о количини потрошене воде, електричне и топлотне енергије за стамбене и јавне зграде.

Корисници објеката могу лако и брзо да виде колико енергије троши било која јавна или стамбена зграда, да упореде индикаторе потрошње енергије, а тиме би се одредили приоритети које ће зграде бити енергетски саниране.

“Локални развој отпор на климатске промене” је петогодишњи пројекат чији је циљ да се кроз партнерство јавног, приватног и цивилног сектора, смање емисије гасова са ефектом стаклене баште и локалне заједнице у Србији учине отпорнијим на климатске промене.

Победничка иновативна решења јавног позива “Изазови отворених података” наћи ће своју примену у осам градова и општина али и широм Србије због велике могућности примене у различитим областима, а пре свега у области производње и потрошње електричне енергије и повећања енергетске ефикасности.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *