Крагујевац прави пример унапређења положаја Рома

Резултати који се односе на побољшање услова живота Рома и Ромкиња у Крагујевцу су све бољи.

Највећи допринос током претходне године постигнут је у области њиховог запошљавања, чуло се на свечаности која је организована поводом Светског дана Рома.

Представници Градске управе уручили су захвалнице удружењима и појединцима за допринос унапређењу положаја ромске националне мањине у Крагујевцу.

Положај Рома у Србији је изузетно тежак, пре свега у области здравствене и социјалне заштите, становања и запошљавања.

Држава у сарадњи са локалним самоуправама покушава да кроз одређене прописе и њихову примену олакша живот и води рачуна о потребама Рома и Ромкиња.

Крагујевац је направио значајне кораке у области образовања, здравствене и социјалне заштите, адекватног становања и запошљавања ромске националне мањине, али је потребно урадити још доста тога како би Ромкиње и Роми постали равноправни чланови нашег друштва.

Формирана је и радна група која је започела реализацију друге фазе РОМАКТЕД програма за унапређење положаја ромске националне мањине у Крагујевцу.

Честитајући свим суграђанима Ромима Светски дан Рома, председник Скупштине града Крагујевца, Мирослав Петрашиновић, је са поносом изнео чињеницу да локална самоуправа велику пажњу поклања питању запошљавања припадника ромске националне мањине.

Представници локалне самоуправе су искористили свечаност да се захвале установама, удружењима и појединцима за допринос унапређењу положаја Рома и Ромкиња у Крагујевцу.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.