Крагујевац: Радници из 11 здравствених установа добили стално запослење

У Крагујевцу је данас организован свечани пријем за више од 700 здравствених радника из Крагујевца и околних градова и општина, ангажованих за време ковид пандемије, а који су одлуком Владе Републике Србије добили посао на неодредјено време.

Запослене из 11 здравствених установа Шумадијског округа данас је у Крагујевцу поздравила директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић, која је истакла да се држава на овај начин захваљује медицинским и немедицинским радницима који су дали огроман допринос током ковид пандемије.

„Влада Србије је донела одлуку о запослењу 8.436 на територији Србије, како медицинских тако и немедицнских радника, који су били ангажовани током ковида, али ово није једино запошљавање током пандемије. Од марта 2020.године, када се кренуло са запошљавањем људи који су били ангажовани у ковид систему, посао је добило четири хиљаде људи, тако да је са новом одлуком владе, у овом тренутку запослено 12.436 људи у здравству“, рекла је Радојевић Шкодрић.

У Шумадијском округу, како је навела, запослено је 715 медицинских и немедицинских радника у 11 здравствених установа.

„То су они исти људи којима смо аплаудирали током пандемије, који су све време носили скафандере и поднели велику жртву.

Они су наши хероји и држава сматра да је ово најбољи начин да им се одужимо.

Додатно желимо да са свим улагањима у здравство, која су рекордна у последњим годинама, створимо услове за њихово даље усавршавање, а самим тим и за бољи квалитет здравствене заштите наших градјана.

Без обзира на огромно улагање у нове болнице, нову опрему, иновативне лекове и лекове за ретке болести, без здравствених радника то све не би имало значаја јер снага је у људима.

Са улагањем у здравство и бригом о нашим здравственим радницима, нећемо стати, што се види и кроз повећање плата.

Од јануара ће бити повећање од додатних 10 посто, које ће се наставити и у наредном периоду“, поручила је директорка РФЗО.

Према одлуци Владе Србије сви они који су током пандемије ковида били ангажовани на одредјено време у здравственим установама и који су радили са пацијентима оболелим од ковида најмање једну годину и шест месеци, почев од дана проглашења пандемије, сада су добили посао на неодредјено.

Таква прилика за здравствене раднике, као и немедицнско особље, медју којима су претежно млади, много значи. Један од њих је и млади лекар Урош Дјордјевић из Крагујевца који је претходних година био ангажован на одредјено време у неколико здравствених установа у Србији.

„Изузетно сам срећан што ми се пружила прилика да се запослим у свом родном граду.

Прошао сам за ових неколико година све нивое ковид заштите, од Дома здравља, преко секундарне здравствене заштите наше Инфективне клинике, па напослетку и нове Ковид болнице у Новом Саду, што је за мене изузетно искуство.

Сада сам пресрећан што ми се пружила могућност да радим и живим у свом граду.

Добио сам посао на Клиници за реуматологију и алергологију УКЦ Крагујевац и надам се да ћу ту и наставити свој рад“, рекао је млади лекар, коме је ово прво запослење за стално.

Међу онима који су добили посао је и немедицинско особље, а једна од њих је и Слађана Лазаревић Крунић, која је у Универзитетском Клиничком центру Крагујевац пре као и током ковида радила као административни радник на одредјено време.

„За мене је ово посебан дан и јако значајан како за мене тако и за моју породицу јер је ће, после неколико година рада на одредјено време, коначно бити решен мој статус.

Срећна сам што радим у једном уредјеном систему какав је Универзитетски клинички центар у Крагујевцу, а који је последњих годину дана успоставио директор Слободан Милисављевић.

Даћу све од себе да тако буде и даље. Желела бих да се захвалим председнику Србије, као и министарки здравља али и директорки Републичког фонда за здравствено осигурање који су нам ово запослење омогућили“, казала је Лазаревић Крунић.

Посао на неодредјено време добило је укупно 715 медицинских и немедицинских радника на територији Шумадијског округа.

Поред Универзитетског Клиничког центра Крагујевац, где је запослење на неодредјено добио 441 нови радник, здравствени радници и немедицнско особоље посао су добили и у Домовима здравља на територији Шумадије.

Директор УКЦ Крагујевац професор доктор Слободан Милисављевић рекао је да је ово велики чин у историји здравства у Србији и Шумадији.

„То је још један начин да се држава одужи херојима који су током пандемије све време радили у најтежим условима.

У претходних неколико година држава је урадила много да се преко 130 здравствених објеката санира и изгради. Али поред свега тога нама су у суштини набитнији људи, тако да је за све ове људе данас ово један од најлепших дана у животу.

Не само за њих већ и за њихове породице а ми смо ту да уприличимо овај догађај.

У Крагујевцу је укупно 580 људи добило посао у здравственим установама, од чега је у УКЦ Крагујевац запослен 441 нови радник“, рекао је директор УКЦ Крагујевац.

One thought on “Крагујевац: Радници из 11 здравствених установа добили стално запослење”

  1. Jedino zaposljenje nisu dobili lekari koji su radidili u JAVNOM ZDRAVLJU u Kragujevcu i ostalim ustanovama javnih zdravlja po Srbiji,nepravedno su izostavljeni sa razlogom da ustanova nema novca da dotira kao ni drzava da ne zeli da dotira 50posto plate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *