Крагујевац развија софтвер за дијагностику плућних болести

Универзитет у Крагујевцу, Истраживачки развојни центар за бионжењеринг и крагујевачки Универзитетски клинички центар заједно раде на развоју софтвера који се користи у клиничкој пракси за дијагностику плућних обољења на основу рендгенског снимка.

Пројекат, који ће бити реализован до 1. априла наредне године, допринеће не само дијагностици, већ и аутоматизацији целог процеса.

Развој софтвера за дијагностику плућних болести, на коме раде Универзитет у Крагујевцу, Истраживачки развојни центар за бионжењеринг и крагујевачки Универзитетски клинички центар, заснован је на класификацији плућних обољења, искључиво на основу рендгенских снимака.

Софтвер, који ће имати своју примену у клиничкој пракси, моћи ће да препозна 14 различитих болести.

Захваљујући овом софтверу сама дијагностика биће бржа, боља и тачнија.

Софтвер за класификацију плућних обољења настаће у оквиру европског пројека и применом вештачке интелигенције у медицини.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *