Крагујевац спреман за обилне падавине

Све јединице локалне самоуправе добиле су упозорења Републичког хидрометеоролошког завода да су између 12. и 15. маја могуће обилне падавине.

Све јединице локалне самоуправе добиле су упозорења Републичког хидрометеоролошког завода да су између 12. и 15. маја могуће обилне падавине.

Тим поводом, одржана је седница Градског штаба за ванредне ситуације, на којој је разматрана процена тренутног стања заштите инфраструктуре на водотоковима  првог и другог реда и идентификоване су критичне локације.

У наредном периоду, Град ће са посебном пажњом пратити водостај река и насеља Угљешницу, Лекину бару, Илину воду као и подручје око Плазе.

ЈВП „Србија воде“ тренутно чисти водоток око Железничког моста у селу Цветојевац, као најкритичнији локалитет.

Крагујевац је средио водотокове 1. и 2. реда.

Последње четири године се интезивно улагало, не само са локалног нивоа, већ је и ЈВП „Србија воде“ инвестирало у санацију водотокова на потезу између Крагујевца и Баточине.

У случају могућих непогода, Град је спреман да реагује и спречи да на било који начин буду угрожени људи и имовина.

Проблеми су се  2014. године појавили у Илиној води, где ће током овог критичног периода бити уведена стална дежурства деоничара и комуналних служби.

Град је припремио сву расположиву опрему и механизацију, а наредних дана биће праћен  водостај река, акумулација на бранама, ситуација са клизиштима.

На седници Градског штаба за ванредне ситуације установљено је, да је захваљујући рашчишћавању река Угљешнице и Лепенице до Железничког моста између Јовановца и Цветојевца, у дужини од 3,6 километара, спречено много проблема, који би могли да настану са обилним падавинама.

На истом месту, неопхдоно је санирати још 4,2 километра водотока до Корман поља, јер је колектор у близини веома оштећен и приликом најмање кише са тог места река се излива и плави њиве.

За завршетак тог посла надлежно је ЈКВ „Србија воде“.

У сваком случају, Град Крагујевац је спреман за решавање проблема који би могли да настану у случају најављених обилних падавина.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.