Крагујевац у фокусу платформе “Буди и ти део плана“

Грађани из целе Србије који су се регистровали на платформу „Буди део плана“ добили су прва обавештења о актуелном процесу измена планских документа града Крагујевца, на која могу да поднесу евентуалне примедбе до 7. маја.

Ово је први пут да је јавност на овакав начин укључена у просторно и урбанистичко планирање, а цео пројекат представља важан корак ка формирању јединственог националног система еПростор.

Од када је пре три месеца платформа пуштена у рад у оквиру пројекта „Глас грађана у урбанистичком планирању“, осим тога што грађани добијају информацију о поднетој иницијативи да се неки план мења или усваја, сада имају и простор где могу да се едукују како би боље разумели чему служи план, какав је систем планирања и зашто треба да се укључе.

Према речима Јасмине Радовановић, водеће саветнице за имовину и инвестиције у НАЛЕД-у, резултати истраживања које је паралелно спроведено, показало је да већина испитаника мисли да није довољно укључена у плански процес.

С једне стране имамо 90% грађана који сматра да поступак доношења планских докумената треба да се дигитализује и учини транспарентнијим, а са друге две трећине локалних самоуправа које желе да унапреде комуникацију, како би градили поверење између грађана и институција.

Тренутно у јавности постоји сумња у транспарентност планског процеса и зато ћемо се залагати за више едукативних активности, као и да се пропише обавеза да се током јавног увида организује инфо дан где би грађани могли да добију све информације на њима разумљив начин – наводи Радовановић и истиче да се нада да ће и друге локалне самоуправе препознати бенефите комуникације са грађанима путем платформе.

Према актуелним прописима, примедбе на измене планских и урбанистичких докумената могу се подносити искључиво писаним путем, на писарницама локалних самоуправа или путем поште, па се често дешава да документација не стигне у предвиђеном року до надлежних органа, троши време грађанима да одлазе на шалтере локалних самоуправа, а најчешће немају ни информацију да су измене планова у току, јер се објаве врше у дневној штампи, службеним гласилима или на сајту локалних самоуправа, због чега треба омогућити дигитализацију планског процеса.

Ђорђе Милић, директор Агенције за просторно планирање и урбанизам Републике Србије, наводи да ће се у наредним изменама Закона о планирању и изградњи, недвосмислено уредити и питање електронског слања примедби током јавног увида као и у Уредби о размени података, како би комплетна планска документација прешла у дигитални формат.

Пилот пројекат спроведен у Крагујевцу даје добру основу да до краја 2026. највећи део планског процеса буде у електронском формату, од документације, преко јавног увида и подношења примедби, до усвајања докумената.

Уколико би се платформа повезала на портал еУправа, грађани који су регистровани могли би аутоматски, преко свог еСертификата да потписују и подносе примедбе – каже Милић, и додаје да би на основу препорука и резултата пројекта спроведеног у Крагујевцу могла да се активира радна група за израду концепта еПростора.

Преко платформе „Буди део плана“ грађани су добили информацију да је град Крагујевац огласио јавни увид у нацрт Плана детаљне регулације, „Саобраћајнице у наставку улице Белодримске до Северне обилазнице града Крагујевца“ и нацрт Измене и допуне плана детаљне регулације „Дела радне зоне И индустријска зона Крагујевац и радне зоне ИИ Лепеница-Складишни центар-Теретни терминал“.

Заменик градоначелника Крагујевца Дејан Ружић каже да је Град и до сада све одлуке објављивао на званичном сајту и у Службеном листу, међутим, то је подразумевало да грађани сваки дан морају да улазе на сајт.

Захваљујући платформи сада свако ко жели добија обавештење чим се покрене инцијатива за измену плана, затим током раног јавног увида и јавног увида, па могу и да оду на сајт и виде план, без обавезе да сваки дан улазе како не би нешто пропустили, чиме се повећава транспарентност рада локалне самоуправu, указао је Ружић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *