Крагујевац: Велика улагања у комуналну инфраструктуру

У изградњу 350 километара канализационе мреже и три постројења за прераду отпадних вода на територији града биће уложено неколико стотина милиона евра.

За изградњу нове регопналне депоније опредељено је 118 милиона евра, а инвестиција обухвата и постројење за спаљивање отпада.

Изградњом регионалне депоније, Крагујевац ће коначно решити један од највећих еколошких проблема, док ће доградњом и реконструкцијом канализационе мреже бити унапређена инфраструктура и квалитет живота у граду, рекао је, гостујући у Епицентру, градоначелник Никола Дашић.

Према доступним подацима, Крагујевац у овом тренутку има скоро 400 километара канализационе мреже, а планирана је изградња још 350 километара.

Поред доградње нове, предвиђена је и реконструкција постојеће канализационе мреже у градском језгру, као и атмосферске канализације.

У току је пројектовање, а први радови би требало да почну крајем ове или почетком наредне године. Фекалну и кишну канализацију добиће више од 10 хиљада домаћинстава.

Радови у свим градским и приградским месним заједницама би требало да буду готови у року од три године.

Очекује се да велики инвестициони пројекат реши вишедеценијске проблеме и отклони све недостатке застареле комуналне инфраструктуре у Крагујевцу.

Један од њих је и трајно решење за управљање отпадом.

Град Крагујевац и општине Аранђеловац, Кнић и Рековац потписале су споразум о изградњи регионалне депоније са спалионицом на 84 хектара на локацији Витлиште.

У току је пројектовање, а следи експропријација земљишта.

Инвестиција је процењена на 118 милиона евра.

Планирана је и санација постојеће депоније у Јовановцу.

Стручњаци процењују да ће регионална депонија у потпуности задовољити потребе Крагујевца за одвожењем смећа бар у наредних пет деценија.

На локацији постојећег постројења за пречишћавање отпадних вода у Цветојевцу градиће се ново, јер је овом старом 30 година истекао рок експлоатације.

Поред Крагујевца, нова постројења за прераду отпадних вода биће изграђена и у Страгарима и Баточини.

Све инвестциије део су пројекта „Чиста Србија“ за који је новац определило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *