Крагујевачка премијера филма „Краљ Петар Први“

Крагујевачка премијера филма „Краљ Петар Први“ одржана је у биоскопу Cineplexx.

Радња филма прати причу из Првог светског рата, битке на Церу и Колубари и повлачење наше војске преко албанских планина.

Режију потписује Петар Ристовски док се у главним улогама појављују Лазар Ристовски, Милан Колак, Радован Вујић и други.

Сценарио за филм „Краљ Петар Први“ настао је по роману Милована Витезовића „Чарапе краља Петра“ који је објављен 1994. године.

Филм обрађује период повратка краља Петра Карађорђевића у Србију, почетак Првог светског рата као и битке на Церу и Колубари након којих је српска војска била приморана на повлачење преко албанских планина.

По речима Лазара Ристовског, главног глумца и продуцента, ово је продукционо највећи српски филм. Своју улогу види као једну од најбољих у дугогодишњој каријери.

Снимање филма трајало је 110 дана на више локација у Србији, док су завршне сцене снимљене на Крфу у Грчкој.

Режисеру филма Петру Ристовском ово је први велики пројекат што је прихватио као велики изазов и обавезу.

Потресне сцене голготе Српске војске прати снажна и емотивна музика коју потписује Миодраг Цицовић.

Након премијере у Београду и крагујевачка публика је у биоскопу Cineplexx имала прилику да погледа овај историјски филм.

На крају пројекције, део глумачке екипе и режисер филма поклонили су се пред публиком, која их је поздравила дугим аплаузом.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Крагујевачка премијера филма „Краљ Петар Први“”

 1. Милован Витезовић је 1994. године издао и написао роман. Витезовићев роман је објављен на осам језика-италијанском, енглеском, грчком, руском, француском, румунском, шведском и есперату.
  Улоге ће тумачити: Лазар Ристовски као Краљ Петар I Карађорђевић, Милан Колак као Маринко Спасојевић, Иван Вујић као Момчило Гаврић, Радован Вујовић као Живота Радојчић, Даница Ристовски као Макрена Спасојевић, Алелсандар Вучковић као Краљ Александар I Карађорђевић, Марко Тодоровић као Принц Ђорђе Карађорђевић, Миона Марковић као Принцеза Јелена Карађорђевић, Марко Баћовић као Никола Пашић, Танасије Узуновић као Војвода Радомир Путник, Бранко Јеринић као Генерал/Војвода Степа Степановић, Светозар Цветковић као Генерал/Војвода Живојин Мишић, Небојша Кундачина као Генерал/Војвода Петар Бојовић, Љубиша Савановић као Пуковник Драгутин Димитријевић Апис, Радоје Чупић као Генерал Павле Јуришић Штрум, Иван Исаиловић као Мајор/Војвода Војислав Танкосић, Драган Марјановић као Пуковник Миливоје Стојановић Брка, Небојша Вранић као Доктор Светислав Симоновић, Иван Марковић као Здравко Вуловић, посилни Краља Петра I Карађорђевића и многи други.
  Прича о Краљу Петру I Карађорђевићу и Макрени Спасојевић која је тражила свог сина јединца Маринка у Албанији. Макрена је замолила краља да пронађе свог сина Маринка да му преда вунене чарапе, које му је мајка исплела.
  Милован Витезовић је по овом роману, проширујући га, исписао сценарио за филм и серију од 10. епизода.
  РТС ће 2019. године емитовати серију о Краљу Петру I Карађорђевићу са Лазаром Ристовским. Пројекат филма и серије „Краљ Петар Први“ је заснован на мотивима Милована Витезовића „Чарапе Краља Петра“ у продукцији Зилион Филм Лазара Ристовског и у режији његовог сина Петра Ристовског биће премијерно приказан 5. децембра у Сава Центру и у Комбанк Арени и у свим биоскопима.
  Свака част! Нека ти је са срећом Царе Лазо легендо!
  У филму, поред лика Краља Петра I Карађорђевића и његових синова Краља Александра I Карађорђевића и Принца Ђорђа Карађорђевића које ће тумачити Лазар Ристовски, Александар Вучковић, Марко Тодоровић, појављују се Никола Пашић кога ће тумачити Марко Баћовић, Војвода Радомир Путник кога ће тумачити Танасије Узуновић, Војвода Степа Степановић кога ће тумачити Бранко Јеринић, Војвода Живојин Мишић кога ће тумачити Светозар Цветковић, Војвода Петар Бојовић кога ће тумачити Небојша Кундачина, Генерал Павле Јуришић Штрум кога ће тумачити Радоје Чупић, Пуковник Драгутин Димитријевић Апис кога ће тумачити Љубиша Савановић, Мајор/ Војвода Војислав Танкосић кога ће тумачити Иван Исаиловић, Пуковник Миливоје Стојановић Брка кога ће тумачити Драган Марјановић и Момчило Гаврић кога ће тумачити Иван Вујић. Они су највећи српски јунаци и српски родољуби који су се борили и дали живот за слободу отаџбине Србије у Првом светском рату. Нека им је вечна слава и хвала!
  ЖИВЕО КРАЉ! ЖИВЕЛА ПРАВОСЛАВНА КРАЉЕВИНА СРБИЈА!
  Ја сам чуо да ће да буде наставак другог филма и серије о Краљу Петру I Карађорђевићу ако држава да паре за наставак другог филма и серије.
  Свака част и све најлепше!
  Лазо ја сам чуо да си рекао ако ти држава да паре за наставак филма и серије о Краљу Петру I Карађорђевићу. Ти си рекао ако држава одлучи да финансира наставак, можда ћеш да направиш филм и серију о херојским биткама на Кајмакчалану, на Солунском фронту и ослобођању Београда и тиме би ваша прича о Великом рату била заокружена“.
  Ја једва чекам наставак филма и серије о Краљу Петру I Карађорђевићу о победи српске војске у Првом светском рату.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *