Крагујевачка удружења особа са инвалидитетом представила своје активности

У оквиру обележавања 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетоми десетак удружења особа са инвалидитетом са територије града Крагујевца представило је свој програм.

Свака организација током целе године ради на подизању свести о положају особа са инвалидитетом, а Међународни дан особа за инвалидитетом је била прилика да Крагујевчанима представе све што раде.

Међународни дан особа са инвалидитетом установиле су Уједињене нације, а широм планете обележава се од 1992. године, сваког 3. децембра.

У Крагујевцу постоје 22 удружења особа са инвалидитетом и седам спортских клубова.

Током целе године су активни, али данашњи дан искористили су да све своје активности представе локалној заједници.

Представљени су резултати рада десетак удружења особа са инвалидитетом, а било је речи и о укључивању особа са инвалидитетом и других маргинализованих група у живот локалне заједнице.

За то је, подсећају, потребна подршка читавог друштва.

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, Удружење за помоћ особама са аутизмом направило је филм „Живот особа са аутизмом током пандемије Ковида 19“ који је премијерно приказан.

Процењује се да у Србији 10 одсто становника има неку врсту инвалидитета.

Чињеница је да је само 13 процената њих запослено, оставља утисак да су особе са инвалидитетом, и даље суочене са проблемима када је у питању запошљавање.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *