Крагујевачки ФМН учесник међународног научно истраживачког пројекта

Постдипломци крагујевачког Факултета медицинских наука учесници су међународног научно истраживачког пројекта који се под вођством италијанских професора спроводи у шест земаља света, а односи се на истраживање о штетности дуванског дима на структуру ћелија.

У Крагујевцу тренутно бораве професори италијанског Универзитета из Катање који су донели опрему највиших стандарда за опремање јединствене и нове лабораторије у Србији у којој ће се наредних годину дана одвијати истраживања.

Робот и уређај по највишим стандардима неопходан за испитивање штетности дуванског дима на структуру ћелија инсталиран је у новој лабораторији у Крагујевцу.

Наредних годину дана, у шест различитих земаља, али идентичним условима и са истом опремом, постдипломци медицине вршиће експерименте.

Тако су крагујевчани део међународног тима који предводе италијански професори, а земље партнери су: Србија, Сједињене америчке државе, Русија, Оман, Индонезија.

Заједнички резултати се очекују за годину дана, биће публиковни. За то време пружиће се и прилика докторима да размене знања.

Крагујевачки Факултет медицинских наука учесник је јединственог истраживања о штетности и ефектима дуванског дима по здравље људи.

Са гостима, сарадницима међународног пројекта разговарао је и декан овдашњег факултета професор доктор Владимир Јаковљевић. Сарадња крагујевачких и италијанских универзитета је традиционална.

Лабораторије у шест различитих земаља света су спремне, као и тим, оценили су учесници научно истраживачког пројекта и додали да је примећено да се од дуванског, или дима из електронских цигарета најтеже одвајају Грци, Бугари, али и Срби и Италијани па је зато истраживање и окупило докторе овог дела Европе.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *