Крагујевачки научници направили 3Д штампани медицински респиратор

Након пријема код градоначелника Николе Дашића, амбасадор Аустрије Николаус Лутероти, у пратњи сталне представнице Програма Уједињених нација за развој у Србији, Френсис Пикап, састао се са ректором Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненадом Филиповићем и његовим сарадницима.

Гости из Аустрије потом су боравили у Центру за бионижењеринг, како би се упознали са резултатима пројекта који са више од 40.000 долара финансира Аустријска развојна агенција.

Реч је о 3Д штампаном медицинском респиратору који су осмислили и направили крагујевачки иноватори.

Захваљујући подршци Аустријске развојне агенције, тим биоинжењера са Универзитета у Крагујевцу развио је свој протитип 3Д штампаног медицинског респиратора, који омогућава ниже трошкове и краће време производње у поређењу са стандардним индустријским приступом.

Механички део респиратора обезбеђује већу сигурност при протоку кисеоника, што је посебно значајно за пацијенте оболеле од Ковида 19.

3Д штампани медицински респиратор, који су осмислили иноватори Центра за биоинжењеринг је једно од победничких решења изазова за иновације у време криз изазване пандемијом корона вируса, који је организовао Програм Уједнињених Нација за развој у Србији.

Идеја УНДП-а била је да помогне здравственом систему да се ухвати у коштац са Ковидом 19, као и да подстакне иновације и развој домаћих предузећа и предузетништва.

Руководство Универзитета у Крагујевцу изразило је захвалност амбасадору Аустрије и представницима Програма УНДП у Србији на пруженој шанси да реализују овај пројекат и тако допринесу борби против Ковида 19.

Проф. др Ненад Филиповић је рекао да Универзитет интензивно ради на стварању бољих услова за бављење научно-истраживачним радом, како би младе и талентоване научнике мотивисао да остану у Србији и да је овај пројекат један од начина да се то и оствари.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *