Крагујевачки оружари наставили протест

Протест крагујевачких оружара настављен је данас испред зграде локалне самоуправе, где је Синдикат фабрике Застава оружје одржао јавну седницу, после које је представницима градске власти, уручио захтеве који су раднике и одвели на протест, а претходних дана нису решени ни у министарству одбране, а ни са руководством.

Оружари из Новог Пазара ступили су у штрајк као својеврсни вид подршке крагујевачким колегама.

Данашња јавна седница почела је подсећањем на 165-отогодишњу традицију крагујевачке фабрике, која је према речима некадашњег сидникалног лидера крагујевачких оружара, а данашнег председника крагујевачког огранка Самосталног синдиката Србије Југослава Ристића свих тих година била у државном власништву.

Закон о производњи наоружања и војне опреме, који је у припреми, подсетио је председник Синдиката Заставе оружје Драган Илић, предвиђа да 49 процената ове фабрике пређе у приватне руке.

Ристић је отворио дилему коју би управљачи фабриком требало да имају у виду.

Илић је подсетио и да је петина капитала фабрике и даље у државном власништву.

Данашњи говорници су пред зградом локалне самуправе, у којој седе и представници управљача, обзилом да је и локана самоуправа власник дела капитала фабрике, упозорили и на погубно вођење фабрике, па је уз штрајкачке захтеве градоначелнику Крагујевца уручен и извештај о пословању.

Данас се сазнало да је и оружари из Новог Пазара ступили у штрајк, као својеврстан вид подршке крагујевачким колегама.

Од спорних 25.000 динара ванредне помоћи, коју су оружари тражили још крајем протекле године, као једнократну помоћ, како би пребродили новогодишње и боћићне празнике и коју је пре неколико дана министар одбране одбио, запослени у Застави оружје не одустају и тражиће да им се исплати у три једнаке месечне рате.

Одговор на данас предате захтеве локалној самоуправи оружари очекују до викенда, после чега ће одлучити хоће ли се протест радикализовати или кренути у, по њиховом мишљењу, исправном смеру.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.