Крагујевачки планинари на Мон Блану

Чланови планинарског друштва „Жежељ“, Данијела Димитријевић и Јован Грбовић са екипом у којој су били планинари из Србије, Црне Горе и Македоније, освојили су највиши врх Европе, Мон Блан. Ово је и прва жена Крагујевчанка која је успешно окончала ову експедицију.

Планинари из Крагујевца, Данијела Димитријевић и Јован Грбовић, освојили су највише врхове Италије и Француске.

Чланови планинарског друштва „Жежељ“ извели су успон на Гран Пардисо у Италији висок 4061 метар, а након тога освојили су и Мон Блан у Француској, на надморској висино од 4810 метара.

У изузетном подухвату по снегу, леду и мећави, Данијела Димитријевић је показала своје умеће и са екипом планинара из Србије, Црне Горе и Македоније, стигла до врха Мон Блана и места сталног обрушавања камења које називају „кулоар смрти“.

Иако успони нису били нимало лаки вредело је, јер је осећај на врху непроцењив. Експедиција је била под вођством Зорана Павловића Паће из Предејана, једног од најбољих водича на овим просторима.

У освајању ових врхова учествовало је 18 планинара, од којих деветоро из Србије, седморо из Македоније и двоје из Црне Горе.

До највишег врха Алпа и целе Западне Европе, требало је савладати три опасна „ножа“ и уске деонице изнад провалија, под снегом, ледом и налетима ветра. За крагујевачке планинаре није било препрека, јер је жеља да стигну до циља била јача од свега.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.