Крагујевцу преко 30 милиона за мере популационе политике

За суфинансирање мера популационе политике биће издвојено 500 милиона динара бесповратних средстава које ће користити 61 општина у Србији.

Представници Министарства без портфеља задужени за демографију и пополуациону политику потписали су уговор са Градом Крагујевцем, општинама Аранђеловац, Кнић и Рача.

Међу 61 локалном самоуправом које ће бити суфинансиране, 14 је у Војводини, 21 у региону Шумадије и Западне Србије и 26 у Јужној и Источној Србији.

У склопу мера популационе политике које спроводе јединице локалне самоуправе у Србији за 2018. годину, граду Крагујевцу уплаћена су средства од преко 30 милиона динара, за реализацију одређених мера демографске политике, у којима ће град учествовати са 20 одсто.

Највише новца у том пројекту надлежно министарство наменило је за адаптацију и санацију објеката предшколских установа и игралишта. Град Крагујевац је добио највише средстава. У току су јавне набавке за реализацију појединих програма.

Општина Аранђеловац радиће реконструкцију водоводне и канализационе мреже у Предшколској установи Дуга, а добиће возила и апарате као меру подршке здравству кроз унапређење квалитета пружених здравствених услуга.

За унапређење приступа здравствено безбедној води за пиће и санитарно хигијенским условима у школама Кнић, опредељено је два милиона динара.

Просечна старост становника Србије је 43 године, што нас чини седмом најстаријом нацијом у Европи. Због тога је према речима министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику Славице Ђукић Дејановић, усвојена нова стратегија за подстицање рађања која има два нова елемента, унутрашњу политику миграција и бригу о старима.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *