Кризни штаб: Здравствени систем у Крагујевцу спреман

Здравствени систем у Крагујевцу је спреман и са клиничког и са лабораторијског аспекта, став је Института за јавно здравље, крагујевачког Клиничког центра и Дома здравља, након проглашене ванредне ситуације у центру Шумадије.

Чланови градског Кризног штаба кажу да је, у новонасталим околностима, изузетно важна лична одговорност сваког појединца и индивидуална процена ризика.

Додају и да су се поједини грађани опустили више него што би требало, иако се стално наглашава да је вирус присутан и да морају да се примњују све превентивне мере заштите.

Лабораторија Крагуј у Институту за јавно здравље ради даноноћно и пошто се још увек ради ручном методом има капацитет од 180 узорака дневно, каже Драган Васиљевић, директор Института за јавно здравље у Крагујевцу и додаје да очекује помоћ државе, након чега би у овој лабораторији дневно могло да се обради и до 500 брисева.

Он је апеловао на грађане да буду дисциплиновани и да истрају у примени мера заштите од Ковида 19 које су већ познате.
Свако опуштање, тврди, довело би до новог буктања заразе.

У крагујевачком Клиничком центру, који покрива шест региона, тренутно су хоспитализована 63 пацијента од којих је 10 на респиратору.

Према речима директора Клиничког центра Крагујевац, др Предрага Саздановића на укупно четири ковид клинике места има више од 200 оболелих од корона вируса.

На ковид одељењу интензивне неге, где места има за 51 пацијента, тренутно је смештено 10 оболелих, док је од 160 лежајева на корона клиникама за пацијенте са лакшом клиничком сликом заузето 54.

У Клиничком центру измењени режим рада важи још од 1. марта, подсећа Саздановић и додаје да ова здравствена установа медицинске услуге пружа и пацијентима који нису заражени корона вирусом.

Дирекор Дома здравља Василије Антић потврдио је да је, почетком недеље, од 160 до 180 грађана дневно долазило у ковид амбуланту.

Сада је тај број нешто мањи, али је и даље преко 100.

Иначе, због изразито сложене епидемиолошке ситуације у Новом Пазару, Министарство здравља послало је екипу лекара из крагујевачког Клиничког центра у овај град.

Стручни тим на челу са професором Слободаном Милисављевићем ће спровести све неопходне мере како би ситуација у Новом Пазару била под контролом, а само ће најтежи пацијенти и најкомпликованији случајеви долазити у крагујевачки Клинички центар.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *