Kукуруз ужива у киши

Сунчано и топло време са одговарајућом количином падавина један је од услова неопходних за правилан раст и развој кукуруза, који је у Шумадији засејан на око 40.000 хектара.

Према речима стручњака, ситуација на терену за сада је стабилна, а уколико временске прилике у наредном периоду буду повољне, може се очекивати принос од осам до девет тона сувог зрна по хектару.

Агроклиматски услови за гајење кукуруза на подручју Шумадије за сада су повољни, кажу стручњаци.

С обзиром на то да је реч о специфичној биљци, за чији је раст и развој, између осталог, неопходна влажност ораничног слоја, не само у време сетве и ницања, већ и током читавог летњег периода, киша која је падала претходних недеља допринела је формирању резерви влаге.

На подручју Шумадије кукуруз је засејан на око 40.000 хектара. Да би генетски принос био у очекиваним количинама, неопходно је, према речима стручњака, од 300 до 400 литара падавина по метру квадратном.

У Пољопривредној саветодавној стручној служби у Крагујевцу посебну пажњу поклањају контроли плодности земљишта, односно испитивању садржаја ораничног слоја на узорцима из свих атара.

На основу добијених резултата, ратарима се препоручује примена одређених мера којима могу да отклоне уочене недостатке и поспеше биљну производњу.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *