Култура 20.10.2021.

Као и сваке године, град Крагујевац у сарадњи са Спомен парком Крагујевачки октобар, традиционалне свечаности најављује визуелним решењима, која носе обележје трагедије у Шумарицама 1941. године.

Поводом 80. годишњице од стрељања Крагујевчана, лик једног дечака понео је симболику свих жртава. Ко је био дечак чије се лице налази на овогодишњем плакату?

Министарство културе подржало је подухват у који Спомен парк креће од ове године – издавачку делатност. Прво публиковано дело је Фотомонографија аутора Николе Говедарице.

Овогодишњи Велики школски час је, и почаст првој комеморативно уметничкој манифестацији од пре тачно 5 деценија. „Црни дан“ по тексту Душка Радовића на 50. годишњицу манифестације режира Драган Јаковљевић, док је аутор музике Драгослав Танасковић.

Новина у програму овогодишњих Октобарских свечаности, поред промоције издавачке делатности Спомен-парка „Крагујевачки октобар“, је и организовање научних скупова.

Први је одржан у сарадњи са Музејом жртава геноцида из Београда, на тему „Србија 1941. године“ и окупио је историчаре и кустосе из наше земље, ауторе истраживачких радова.

Аутор емисије Слађана Обрадовић Чукарић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *