Култура 23.11.2021.

29. Интернационални фестивал уметника хармонике, као што је и било очекивано претворио се у музички спектакл у Крагујевцу.

A Корени музичке уметности у Крагујевцу чују се од 1831. године, када у  престоницу Србије, долази Јосиф Шлезингер на позив Милоша Обреновића.

Поред композиција које је компоновао за позоришне комаде Јоакима  Вујића, Шлезингер је успео врло брзо окупи и заинтересује младе за музику.

Само три године након његовог доласка оснива се Прво певачко друштво у Србији сачињено од чланова Народног суда.  

У овој емисији подсећамо да је Музичка школа у Крагујевцу основанае 1948. године решењем Министарства просвете Србије.

Почела је рад са само неколико инструмената, три стручна учитеља, са несигурном материјалном егзистенцијом и честим најавама да ће бити пресељена.

Заокружујемо причу о руској емиграцији, која је пре сто година стигла у Србију, Крагујевац и обогатила архитектуру, уметност нове домовине.

Процењује се да је око 2 милиона руских емигранта напустило домовину након Октобарске револуције, а у Краљевину СХС стигло је 40 хиљада.

Њихов утицај на развој архитектуре, образовања, културе и уметности је непроцељив. 

Родитељи славне сликарке Оље Ивањицки били су у колони прогнаних.

Живела је у Крагујевцу.

Руски аутори у Крагујевцу оставили су и уметничка дела религиозне тематике.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *