Култура: Концерт Шлезингера – јединствени музички доживљај

Концертну сезону Музички центар Крагујевац наставио је наступом Градског камерног оркестра Шлезингер у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије.

На програму су била најзахтевнија дела класичне музике: Зигфрид идила – Рихарда Вагнера и Моцартова 12. и 26. Симфонија. И овај пут, награђен заслуженим овацијама, Шлезингер је публици поклонио јединствени музички доживљај.

У Галерији Ђура Јакшић отворена је изложба слика из циклуса „Мементо“ Данила Вуксановића, графичара и сликара запосленог у Галерији Матице српске. Данило Вуксановић је члан Међународног музејског комитета, члан Удружења ликовних уметника Војводине и УЛУС-а.

Крагујевачки књижевник, Мирко Демић у књижари Лагуна која је и издавач његовог романа „Ружа под ледом“ потписивао је примерке свог аутобиографског романа. Демић је овај роман објавио пре 22 године, а сада се први пут појављује пред читалачком публиком у Србији и омаж је избугљеном завичају. „Ружа под ледом“ садржи педесет прича уоквирених легендом и на тај начин симболично објашњава долазак предака на ново станиште где се рачвају путеви.

У Народној библиотеци „Вук Караџић“ представљена је књига јереја Стевана Стефановића, „51 застава“. Реч је о делу које обједињује низ текстова историјске тематике, културе, вере, положаја српског народа у прошлости и садашњости. Књига „51 застава“ која открива да ниједна српска пуковска застава није била заробљена током Првог светског рата, објављена је прошле године у сарадњи Оптштинске библиотеке „Слово„ из Лапова и чачанске „Легенде“.

У Уметничкој галерији Народног музеју Шумадије отворена је изложба „Традиција вашара у Србији“. Изложба је резултат сарадње 18 музеја и 22 стеручњака – етнолога из целе Србије. Реализацију путујуће изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *