Култура: Међународни луткарски фестивал „Златна искра“, 26. по реду

У Крагујевцу је у току Међународни луткарски фестивал „Златна искра“, 26. по реду.

Манифестација је отворена представом „Безимени/Незнани“ театра из Лођа.

У такмичарском делу програма наступа 13 позоришних трупа из Италије, Шпаније, Немачке, Француске, Пољске, Чешке, Словеније, Хрватске и Србије.

Нашу земљу представљаће луткарска позоришта из Новог Сада и Зрењанина.

Фестивал има и богат пратећи програм који се организује у Књажевско-српском театру, Дому омладине, Кући „Ђуре Јакшића”, Драмском студију „Петар Пан” и дворишту Позоришта за децу и младе.

И овогодишњи жири „Међународног фестивала „Златна искра“ је специфичан.

Ове године међународни жири чине италијанска сценографкиња Клаудија Ламантеа, Ориол Фере, директор Међународног луткарског фестивала у Љеиди и италијанска глумица Роберта Коломбо, која је и директорка Интернационалног фестивала у Италији.

„Међународни луткарски фестивал у Италији се ове године одржава 49. пут и једна је од најстаријих луткарских фестивала у Европи. Идеја за сарадњу са крагујевачким Позориштем за децу и младе јавила се пре две године, а иницијативу смо били у прилици да реализујемо прошле године кроз рад нашег, крагујевачког и једног позоришта из Хрватске у оквиру европског пројекта у коме смо спојили лутке и игру.“

Ко-директор Сајма лутака у Љејди, Ориол Фере, у оквиру пратећег програма представља своју колекцију која спаја његове две страсти– музику и луткарску уметност.

Публика је у прилици да се упозна са луткама као главним ликовима уметничких радова на омотима бројних плоча разних музичара, као што су Тина Тарнер, Металика, Ван Морисон, Бек.

Неколико луткарских фестивала представило је ову изложбу, укључујући и Дидо фестивал, Топик музеј у Тулузу и Фестивал светског луткарства у Шарелвилу.

Представљен је и стручни часопис за луткарску уметност Нити, у коме се сагледава позориште у целини и оно луткарско у контексту звука и музике као позоришних средстава, из перспективе оних који га стварају, оних који се њиме теоријски баве и из перспективе публике.

Током међународног луткарског фестивала „Златна искра“ организују се бројне креативне радионице за малишане и богат музички програм.

Први фестивал одржан је 1994. године.

После паузе, манифестација је обновљена 2001. од када носи назив „Златна искра“.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *