Култура: Обреновићи и књижевност

У Народној библиотеци „Вук Караџић“ представљена је едиција „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“.

Циљ објављивања овог комплексног пројекта који су подржали Министарство културе и општина Горњи Милановац, јесте потреба да се евидентирају, музеолошки и архивистички обраде у форми каталога подаци о што већем броју предмета и докумената који се чувају у фундусима најзначајнијих домаћих установа културе везаних за ову још увек недовољно проучену владарску породицу. Пројекат траје пуних 13 година, објављена је седма књига, у припреми је осма у којима је евидентирано близу 5 хиљада предмета.

У склопу обележавања јубилеја – 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића, у здању Старе скупштине, почео је дводневни научни скуп „Обреновићи и књижевност“. Ово је један у низу скупова који су у години јубилеја посвећени династији Обреновић али и први који, стављајући у фокус истраживања на књижевност, обрађује велико и неистражено поље у досадашњим прегледима српске књижевности. У Крагујевцу своје радове представља 30 научника из различитих универзитетских центара у земљи и иностранству.

Пред ликовном публиком први пут у Крагујевцу у музеју „21. Октобар“ гостује изложба- Музеја града Београда – Бета Вукановић – класик модерне. Реч је о припадници прве генерације раних српских модерниста, која је својим богатим опусом обележила домаћу уметничку сцену у првој половини 20. века. Као минхенски ђак, Бета Вукановић је доласком у Београд постала један од утемељивача умереног импресионизма у српском и југословенском сликарству. Изложба се може погледати до 9. јуна.

У Народној библиотеци „Вук Караџић“ представљен је најстарији књижевни часопис, не само у Србији, већ и свету – Летопис Матице српске, који обележава два века објављивања у континуитету. Часопис је представила делегација Матице, која је јуче у Крагујевцу са представницима града Крагујевца озваничила сарадњу. О часопису су говорили Др Драган Станић, председник Матице српске, Др Милан Мицић секретар, као и главни и одговорни уредник Летописа Матице српске Селимир Радуловић.

Концерт Крагујевачког академског оркестра акордеониста и  Градског камерног хора Лицеум који jе репризиран у Београду, обележила је несвакидашња ситуација испред Свечане сале Прве крагујевачке гимназије. Хол је био препун публике коју је организатор покушавао да се смести у салу, а неколицина је ипак остала током концерта у холу гимназије. На репертоару је била премијера „Мисе у Буенос Ајресу, позната као Мистанго“ Мартина Палмерија.

Свечаном академијом у присуству бројних званица, Филилошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу обележио је 21. годишњицу постојања и рада.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *