Култура: Октобарске свечаности у Крагујевцу

У Музеју „ 21.октобар“ одржана је традиционална уметничка манифестација Бдење.

Додељене су награде 22. Међународног салона антиратне карикатуре,одржана је промоција поеме „Шум Шумарице“ Дарка Цвијетића, приказан је филм Дејана Ђусића „Прекинут лет“. Бдење је затворио концерт ОКТОХ-а у извођењу Грузијског камерног оркестра и Градског камерног хора „Лицеум“.

Крај Споменика стрељним ђацима и професорима, одржана је централна октобарска манифестација Велики школски час. Поему „Шум, Шумарице“, прма тексту Дарка Цвијетића, у режији Марка Мисираче, извели су глумци Књажевско-српског тетара и малишани из драмског студија „Петар Пан“.

Четврту годину за редом, Центар за неговање традиционалне културе „ Абрашевић“ организовањем манифестације „Песници рањеном граду“ учествује у програму Октобарских свечаности. Као и претходних година, тематски писану поезију пратиће и зборник песама које су настале за овогодишње књижевно вече.

Доделом признања и извођењем представе „ Уображени болесник“ у част награђених завршен је 18. Јоаким фест. Гран-при „Јоаким Вујић“ за најбољу представу у целини, jедногласном одлуком жирија, припала је представи Што на поду спаваш, која је рађена по истоименом роману Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића. Специјална награда Града Крагујевца додељује се Кокану Младеновићу, редитељу ове представе. И према оцени жирија публике представа је проглашена за најбољу.

Део програма Октобарских свечаности у Народној библиотеци „ Вук Караџић“ било је и представљање најновије књиге завичајног књижевника Мирка Демића – Оживљавање диносауруса. Реч је о есејима које је Демић писао различитим поводима, у различитим периодима. Награђиван, превођен на енглески, немачки, пољски,украјински и македонски језик, читалачкој публици Демић се обраћа сваких седам година есејима. Овог пуа у издању Установе културе „ Кораци“.

Серија музичких свечаности на 49. ОКТОХ-у настављена је концертом у Другој крагујевачкој гимназији. Јединствене композиције два еминентна аутора Предрага Радисављевића и Татјане Милошевић писане наменски за овај концерт, као вид даривања невиним крагујевачким жртвама из 1941. године, изводио је Крагујевачки симфонијски оркестар, под диригентском палицом Немање Митрашевића.

У галерији Дома омладине, у оквиру кино клуба одржана је крагујевачка премијера филма „ Хероји“ редитеља Горана Николића у коме главне улоге играју Младен Совиљ и млади крагујевачки глумац Тодор Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *