Култура: Овације за премијеру представе „Одумирање“, Ђ. Милосављевић у Крагујевцу: „Важно је да српски филм не изгуби српску публику“ 

Десетоминутним аплаузом поздрављен је ансамбл Књажевско српског театра, односно представе „Одумирање“, одигране према тексту Душана Спасојевића,у режији Егона Савина, и која је синоћ премијерно изведена.

Прва реприза биће одиграна у суботу, 30. марта, а потом представа постаје део редовног репертоара најстаријег позоришта у Србији. Након Атељеа 212 и Црногорског народног позоришта, „Одумирање „ под сводом Књажевско-српског театра, на сцену изнова поставља Егон Савин, редитељ са којим је Одумирање добило не само свој сценски живот већ свој најдубљи и најпунији израз. Позоришна јавност „Одумирање“ препознаје као причу о пропадању породице унутар руралне средине.Убојита, језгровита, писана крајње редуковано, драма узнемирује али и надахњује, не изричући пресуду већ тражећи емпатију и разумевање за свет људи о којима говори. И ту је њеној моћи и немоћи крај. У представи „Одумирање“ гледамо Марину Перић Стојановић, Александра Петковића,Јасмину Димитријевић, Надежду Јаковљевић Миодраг Пејковића. Сценографија је поверена Весни Поповић, костимографију је радила Јелена  Стокућа. Музику за представу одабрао је редитељ Егон Савин.

У наставку једног од нових програма Народне библиотеке „Вук Караџић“ – Књижевност на филмској траци и малом екрану, приређено је вече посвећено Ђорђу Милосављевићу, прослављеном српском драматургу, сценаристи, редитељу и универзитетском професору. Милосављевић је одрастао у Крагујевцу завршио основну школу и Прву крагујевачку гимназију, потом Факултет драмских уметности у Београду. Успешан аутор скоро 50 филмских и телевизијских остварења са публиком у библиотеци разговарао је о својим драмама.

Читаво одрастање, школовање у Крагујевцу одредило је професионални пут Ђорђа Милосављевића, чуло се у разговору са публиком у Народној библиотеци. Алфред Хичкок, Џон Карпентер, Борислав Пекић имена су филма и књижевности која су имала пресудан утицај на Ђорђе Милосављевић и његову одлуку да закорачи у свет седме уметности у којој за српску кинематографију важи за аутора који ниже преко педесет оригиналних сценарија, адаптација као и филмских режија.

Аутор емисије Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *