Култура: Овације за Стефана Миленковића и ГКО Шлезингер

Десетоминутним овацијама публика је у Другој крагујевачкој гимназији наградила једног од најистакнутијих светских виолиниста Стефана Миленковића и Градски камерни оркестар Шлезингер.

Организатор концерта коме су поред великог броја грађана присуствовали представници Министарства културе и града Крагујевца је Музички центар.

Представници града Крагујевца и Матице српске потписали су Споразум о сарадњи који подразумева реализацију програма на промоцији историје, културе,уметности. Од септембра до децембра уследиће манифестација – Јесен Матице српске у Крагујевцу. Са шест одабраних програма, представиће се најстарија културна и научна институција српског народа. Сарадња између града Крагујевца и Матице српске подразумева већу видљивост најзначајније националне иснтитуције култруре у Шумадији, али и свих установа културе из Крагујевца у Матици.

У години обележевања јубилеја две стотине година од рођења кнеза Михаила Обреновића и у оквиру крагујевачког Сајма књига, Народни музеј Шумадије представио је у Старој скупштини, илустровану музејску радну свеску „Боје наше историје Кнез Михаило Обреновић“. Аутори публикације су историчарке кустоси Роксанда Алексић и Наташа Милосављевић, а аутор илустрације Дејан Петровић.

Међународни луткарски фестивал „Златна искра“ 25. по реду, свечано је затворен проглашењем победника и уручењем награда. У такмичарском делу учествовало је 12 представа, а фестивал су пратиле креативне радионице, промоције и музички програми.

Изложба под називом „ Сликовни израз“ академске уметнице Мире Маодуш посвећена Надежди Петровић отворена је у Градској галерији „ Мостови Балкана“. После Париза, Вероне и Београда, реномирана уметница први пут се представља ликовној публици у Крагујевцу. Изложбу, која се може видети до 30. маја отворио је прослављени критичар Никола Кусовац. Из овог циклуса слика, уметница Мира Маодуш поклонила је слику „ Љубичасто“ која остаје у Градској галерији “ Мостови Балкана“.

One thought on “Култура: Овације за Стефана Миленковића и ГКО Шлезингер”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *