Култура: Промоција збирке песама „Раскршћа“, концерт ансамбла Алтро сенсо

У Контакт галерији Студентског културног центра Крагујевац промовисана је збирка песама „Раскршћаˮ, аутора Славише Миловановића.

Песничка збирка је настајала дуги низ година, а обухвата песме различитог карактера подељене у четири циклуса. Тематика песама је разноврсна, а најдоминантније су завичајне песме, песме о пријатељима и љубави. Поезија у овој збирци је описна, рефлексивна, родољубива. Књига носи симболичан назив који указује на различита раскршћа путева у најширем.

Рецензент збирке песама „Раскршћаˮ дефинише Миловановићеву збирку као најлиричнију, додајући да она потврђује њега као песника и истиче његову лирску раскош, која се сада на једном метафорички вишезначном раскршћу много јасније види. Он песму доживљава и проналази тамо где је многи не би ни наслутили. Отуда се код њега наилази на необичне метафоре, неочекивана поређења и оригиналне језичке украсе. То ову поезију и њеног песника чини модерним и новим на лирском поднебљу српског језика, истиче рецензент књиге, проф. Предраг Јашовић.

Аутор, Славиша Миловановић, до сада је објавио књиге поезије – Мој оквир за слику, Оквир за замку, Не трчи, просућеш ми речи, Црном водом на Дунаво. Његове песме објављиване су у књижевној периодици, а заступљен је и у многим зборницима, као и антологијама поезије. Песме су му превођене на енглески, немачки, румунски и арапски језик.

Концертна сезона Музичког центра Крагујевац настављена је наступом Клавирског триа Алтро сенсо у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије. Ансамбл Алтро сенсо чине Наташа Шпачек, пијанисткиња, Игор Алексић, виолиниста и Душан Кочишевић, виолончелиста. На програму су била дела спрског композитора, Петра Стојановића. Ансамбл Алтро сенсо бави се стваралачким опусом, животом и делом једног од најшколованијих српских композитора, Петра Стојановића. Мултимедијални пројекат „Портрет композитора Петра Стојановићаˮ Ансамбл Алтро сенсо започео је уводним предавањем и презентацијом о лику и делу српског композитора међународног угледа. У наставку вечери публика је имала прилике да чује светску и српску премијеру.

Домаћи композитор, Петар Стојановић, стваралац, са репутацијом првог српског композитора који је стекао међународни углед, дао је допринос стилској разноврсности која одликује музичку културу на почетку века. Ансамбл Алтро сенсо има посебан пројекат посвећен овом композитору под називом „Ренесанса заборављеног Петра Стојановићаˮ и овај уметник је посебна сфера интересовања ансамбла.

Ансамбл Алтро сенсо континуирано одржава солистичке концерте, као и тематске и мултимедијалне наступе посвећене деци. Ансамбл је је основан 2014. и ове године обележава десетогодишњицу рада.

Аутор емисије Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *