Култура: Промовисан Зборник о Слободану Павићевићу, премијера у Позоришту за децу и младе

На иницијативу Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу и Народне библиотеке „Вук Караџић“, а поводом десетогодишњице од смрти крагујевачког књижевника Слободана Павићевића,  октобра 2023. године одржан је округли сто под називом „Радови на путу“, уз учешће десетак научних истраживача и културних радника из Крагујевца. Радови су обједињени у зборнику који је представљен у Народној библиотеци која је уједно и издавач публикације.

Зборник „ Радови на путу“ обухвата ауторске текстове: академика Милоша Ђурана, Леле Вујошевић, Мирољуба Тодоровића, Саше Миленића, Александра Б. Лаковића, Николе М. Ђурана, Ђорђа Р.

Радовановића, Живана Живковића, Добрице Камперелића, Мирка Демића, Миодрага Стојиловића, Владимира Перића и Јадранке Вејновић Андрејић.

Омаж завичајном књижевнику, Слободану Павићевићу драгоцена је грађа за будућа истраживања.

Прву збирку песама-Октобарски сонети, Слободан Павићевић је објавио 1965. године. Аутор је великог броја књижевних дела. Један је од оснивача и две деценије био је главни уредник часописа за књижевност, уметност и културу – Кораци. Био је главни уредник часописа за малишане- Дечје искре. За своје пребогато песничко стваралаштво добио је низ признања.

У Позоришту за децу и младе одржана је премијера представе- Стара планина. Концепт потпуно нове представе урадила је: Јелена Стојановић Патрногић, режирала Емилија Мрдаковић,а у представи игра млада крагујевачка глумица Милица Вранеш. Стара планина или планина Балкан дом је кристално чисте воде,бујних шума и пашњака,резервата природе која се слави кроз овај комад за децу.

Представа „ Стара планина“ спојила је трећи пут ансамбл Позоришта за децу и младе из Крагујевца са новосадском редитељком. На комаду се радило од априла и како поручује редитељка Мрдаковић уноси освежење у репертоар, а деци ће бити посебно занимљива јер визуелну перцепцију у позадини прати нежна музика, што деци оставља посебан утисак и доживљај.

Ауторка Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *