Култура: Шлезингер затворио први део концертне сезоне, фотоизложба „Утисци о Србији“ у Галерији Ђура Јакшић

Менделсонова гудачка симфонија, Моцартова Мала ноћна музика,  Барберов Адађо за гудаче, Бартоков Румунски народни плес и традиционална Пашона, дела су програма којим је Музички центар и Градски камерни оркестар Шлезингер затворио први део овогодишње концертне сезоне у сали Прве крагујевачке гимназије. Пред публиком су наступили: Мирослав Павловић, Маја Милановић, Владимир Вељковић, Наталија Мишић, Теа Милеуснић, Александра Милановић, Ђурђица Алексић, Милан Јовић, Тијана Милаковић, Немања Живановић, Ана Ђорђевић, Стефан Гавриловић, Исидора Филиповић, Дамјан Милосављевић.

Први део концертне сезоне Градског камерног орксетра Шлезингер био је динамичан, жанровски разноврстан и значајно посећен током свих наступа. Овај састав, основан је 2006.године на 175. годишњицу од оснивања Књажевско српске банде под управом Јосифа Шлезингера, а тиме и почетка развоја музичке уметности у обновљеној Србији, остварио је велики број концерата широм земље, наступао на фестивалима, уживо на РТС-у. После летње паузе, следе нови атрактивни музички програми, на које је публика у Крагујевцу већ навикла када је на подијуму Градски камерни оркестар Шлезингер.

У Галерији Ђура Јакшић отворена је фотоизложба „Утисци о Србији“ аустралијског новинара Фернанда Франциса, човека занимљиве биографије који је живео по целом свету, а сада свој дом нашао у Србији.Рођен у Палестини, отац му је био кубански дипломата,мајка из Колумбије. Детињство је провео у Јордану, младост у Великој Британији где је завршио студије. У Аустралији је радио за телевизијске станице- АБЦ и СБС као и за различита штампана издања укључујући међународне публикације.Добитник је више признања за свој рад. Потом га новинарски позив одводи у Абу Даби, одакле 2018. године долази у Србију. Говори шпански, арапски, енглески, француски и италијански језик. 

Утисци о Србији је Фернандова пета изложба у новом животном окружењу. Његове утиске о Србији поделила је публика у Галерији РТС-а, Новом Саду. На фотографијама забележени су пејзажи, градови, споменици, природа и људи Србије. Како нас види овај светски путник, репортер и заљубљеник у зеленило?

Изложба фотографија – Утисци о Србији Фернанда Франциса може се погледати у Галерији Ђура Јакшић до 6. августа, што значи да је и овај галеријски простор заокружио први део излагачке сезоне и следи мала летња пауза.

Ауторка Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *