Култура: Традиционално на Дан града додељене Ђурђевданске награде у области уметност

У Здању Старе скупштине, традиционално на Дан града додељене су годишње Ђурђевданске награде.

Добитници у области уметности су: Предраг Илић, Сања Живковић, Зоран Игњатовић, у области новинарства Миодраг Стојиловић.

Предраг Илић историчар и Сања Живковић филолог, аутори су монографије – Кнез Михаило кроз уметност и архив, у години када је обележена 200 годишњица од рођења кнеза.

За реализацију три самосталне изложбе и шест колективних у 2023.години добитник Ђурђевданске награде је и крагујевачки сликар Зоран Игњатовић.

Посебан печат богатој излагачкој активности овог уметника дале су и самосталне изложбе од којих су две праћене премијерном пројекцијом Игњатовићевог филма- Свако има право на своје парче неба, односно промоцијом монографије – In continum представљене у Дому омладине, док је трећа под називом – Подвојена стварност приказана у Галерији Народног музеја у Врању.

У протеклој години објавио је и текст „Концепт“ у часопису „Ликовни живот“ чиме је овај реномирани крагујевачки ликовни стваралац и педагог наставио континуирано да даје изузетан допринос у развоју културе и образовања у Крагујевцу.

Игњатовић је  током 34 година уметничког стваралаштва убележио 44 самосталне изложбе.

  У области новинарства награду је добио Миодраг Стојиловић за књигу – Крагујевац отворени град који се воли. У дугом, вишедеценијском новинарском раду Миодрага Стојиловића, Крагујевац је био тема којој се непрестано враћао остављајући аутентичан траг о догађајима и људима који су га обележили. Стојиловићева искрена посвећеност кроз ово дело пружила нам је нов, веома посебан омаж идентитету нашег отвореног града.

Аутор Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *