Култура: У Крагујевцу обележен Светски дан музике, отворене четири изложбе

У сарадњи са Италијанским институтом  за културу у Београду и „Пиколо опера“ фестиваломиз Трста, концертом у Првој крагујевачкој гимназији Музички центар је обележио Светски дан музике.

Пред публиком су наступили Крагујевачки симфонијски оркестар са гостима из Италије.

У Дому омладине приређена је годишња изложба фотографија студената Графичког дизајна прве и друге године Филилошко-уметничког факултета. Радови су настали током академске 2021/2022 године у оквиру редовне наставе на предметима Фотографија 1 и Фотографија 2 код професора Александра Павловића.

Огранак Српске академије наука и уметности из Ниша, Центар за научно истраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу у Народној библиотеци Вук Караџић организовали су документарну изложбу која прати живот др Душана Милачића, романисте, књижевника и преводиоца.

У галерији Студентског културног центра отворена је изложба радова садашњих и некадашњих студената Одсека за графички дизајн Филолошко уметничког факултета, којом се наставља обележавање две деценије рада факултета. Поставка се може погледати до 22. Јула.

Отварање продајне изложбе фотографија  Бранислава Брајана Рашића – „Старс“ у галерији „ Ђура Јакшић“ обележено je рекордном посетом. Изложбе Рашићевих фотографија одржане су у бројним светским музејима и галеријама, а у Србији свака поставка на којима су овековечене звезде попут групе Ролинг Стоунс, Дејвида Боувија, чији је Рашић био и званични фотограф привлаче велику пажњу. Поред њих, у Крагујевцу изложене су и фотографије Стинга, Френка Синатре, Тине Тарнер, Бруса Спринстина, али и групе Смак.

Интернационални састав који спаја музику Балкана, Медитерана, Блиског истока – Барселона Џипси Балкан Оркестра спектакуларним концертом у Заставиној башти наступио је четврти пут пред Крагујевчанима. Концертом  је СКЦ обележио је Светски дан музике и најавио летњи ESTEAM world music festival.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.