Култура: „Век сликан микрофоном“ чуо се и у Крагујевцу

Какви су били почеци радија и какав је квалитет радијског програма данас, колико често слушамо радио и на шта нас асоцира програмски садржај који слушамо – питања која се намећу након промоције књиге Драгослава Симића „Век сликан микрофоном“ која је организована у Народној библиотеци „Вук Караџић“.

Дугогодишњи уредник Другог програма Радио Београда, Драгослав Симић је гостовања својих госитују у емисијама сачувао у електронској форми и на тај начин сачувао као историју двадесетог века.

Серијал документарних радијских емисија покренуо је 1992. године у 100 наслова „Књиге које говоре“, најпре на касетама, а потом и на компакт дисковима.
Књига садржи четрдесет прича различите тематике које су Симићу испричали његови саговорници као сведоци аутентичних догађаја.

Захваљујући QР коду, по чему је књига и карактеристична, читалац има прилику да сваку причу која је написана и чује у оригиналном снимку из радио емисије који је аутор сачувао на разним носачима звука.

Симић је добитник бројних награда у области документарног радио-новинарства. Награђиван еј на Фестивалу југословенског радија у Охриду за документарне емисије, а добитник је и награде Златни микрофон РТС за 2007. годину. Књига је наставак дела „Гласом писана историја“.

Књига садржи и приче које су испричали учесници Октобарске револуције у Русији, учесници и сведоци Првог и Другог светског рата, људи из друштвеног, уметничког, политичког живота Савезне Федеративне Репулике Југославије.

Уредник радио емисије „Говори да бих те видео“ је овом књигом успео да у етар пошаље звук писан е речи како би читалчка публика могла и да је чује.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Култура: „Век сликан микрофоном“ чуо се и у Крагујевцу”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *