Култура: Виртуелна шетња кроз изложбе Народне библиотеке „Вук Караџић“

Народна библиотека „Вук Караџић“ је, пратећи савремене технолошке трендове, отворила нов виртуелни простор као медиј за презентовање значајних културно-историјских садржаја.

Оно што је до сада било доступно само у физичком облику, захваљујући виртуелној реалности, добило је нову форму.

Циљ овог пројекта је развијање једне целовите, обједињујуће платформе, чија је сврха похрањивање свих библиотечких изложби на једном месту. Идеја је да се корисницима Народне библиотеке омогући јединствено искуство у учењу и истраживању културног наслеђа кроз виртуелну реалност.

Виртуелну поставку чине три изложбе које су организоване у Народној бибилиотеци „Вук Караџић“ 2018, 2019. и 2020. године. Прва је посвећена књигопечатњи у Крагујевцу у периоду од 1833. до 1835. године.

Друга изложба говори о Јовану Ђ. Мирковићу, музичком педагогу, библиотекару, филантропу и задужбинару.

Трећа изложба је посвећена Зарији Д. Вукићевићу, дипломати, књижевнику, библиотекару и преводиоцу.

За ауторе овог пројекта најтежи је био технички део посла.

Релизацију пројекта, који је презентован јавности у оквиру Мајских свечаности, подржало је Министарство културе Републике Србије.

Смештањем у дигитални простор изложбе Народне библиотеке „Вук Караџић“ постале су стално доступне.

Библиотека поседује још неколико изложби у физичкој форми које могу да буду повод за нове пројекте, али и инспирација за нове изложбе које се лако могу интегрисати у постојећу виртуелну колекцију захваљујући модуларној природи овог система.

Аутор емисије Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *