Култура: Заокружена манифестација „Јоакимови дани“

У оквиру ревије позоришних представа у част домаћег писца, односно манифестације „Јоакимови дани“ ансамбл Књажевско српског театра извео је премијеру представе „Кристофер Томас Најт“, према тексту познатог крагујевачког драматурга Петра Михаиловића и у режији Југа Ђорђевића.

У Књажевско српском театру гостовао је ансамбл Народног позоришта из Београда са култном представом Душана Ковачевића „Балкански шпијун“ у режији Татјане Мандић Ригонат, која је обновљена 2018. године. Са подједнаком популарношћу, представа „Балкански шпијун“ Народног позоришта игра се и данас а главне ликове: Илију и Даницу Чворовић играју Љубомир Бандовић и Нела Михаиловић. Представа је гостовала широм Србије, региона и иностранства и освојила на десетине најзначајнијих позоришних награда.

У оквиру Матинеа за младе, ансамбл Краљевачког позоришта је, у Књажевско-српском театру, одиграо представу за децу „Једнобрки витез“. Овај комад Дејана Алексића, у режији Александре Ковачевић, премијерно је изведен почетком године, а ово је њено прво гостовање.
У Историјском архиву Шумадије отворена је изложба о Витолду Пилецком и предтављена књига о пољском хероју из Другог светског рата аутора Душана Симића. Изложбу је отворио амбасадор Пољске, Рафал Перл.

У Народној библиотеци „ Вук Караџић“ одржана је промоција две нове књиге Горана Петровића – Папир и Иконостас. У питању су прве две приче, односно „два тока“ великог будућег романа „Делта“ који ће обухватити десет књига на којима књижевник и академик Горан Петровић ради 22 године. Пред читаоцима поново раскошна прича из пера Горана Петровића, нови универзум алегоријских приповести чија се радња развија у временском распону од средњег века до данас.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *