Куповина преко интернета дупло већа током епидемије

Током пандемије корона вируса многи грађани, бојећи се заразе, купују онлајн.

Статистичари тврде да је куповина путем интерента последњих неколико месеци увећана за око 50 одсто у свету, а такав тренд је и код нас.

У Националној организацији потрошача Србије наводе да се грађани радије опредељују за онлајн куповину и да је традиционални одлазак купаца у трговину у Крагујевцу неупоредиво мањи.

Куповина из фотеље и уз рачунар постала је део свакодневице.

Последњих неколико месеци од када је проглашена епидемија корона вируса грађани су највише куповали дезинфекциона средства и заштитну опрему.

Како би избегли одлазак у трговину или апотеку путем интернета су наручивали ове производе који су им достављани на кућну адресу у пакетима који су им остављани испред кућних врата, па није било контаката са достављачима.

Према статистичким подацима, продаја дезинфекционих средстава порасла је за око 8 одсто.

Интересантно је напоменути да је продаја кофера умањена за чак 77 процената у односу на ранији период.

Преко интернета се и даље највише купује одећа и обућа, козметика, предмети за домаћинство, намештај и технички уређаји.

Приликом интернет куповине долази до проблема којих нису поштеђени ни трговци, ни потрошачи.

Куповина путем друштвених мрежа представља велики ризик за купце, имајући у виду да продају оглашавају физичка лица и да је закон који штити потрошаче потпуно непримењив код такве куповине.

Предност онлајн куповине је велика, јер се избегава чекање у редовима и штеди слободно време, пошто се производи поручују путем телефона или рачунара.

Осим тога, купци могу да одаберу датум доставе, а уколико им купљена роба не одговара производ могу да врате или замене за нови.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *