Кутак за квалитетније старење

Крагујевчани трећег животног доба једном недељно посећују Кутак за квалитетније старење у градској организацији Црвеног крста.

На списку заинтересованих за бројне програме налази се преко 150 чланова а сваког уторка од 11 до 13 часова у Кутак долази око осамедесеторо пензионера.

Дружење са вршњацима у неколико осмишљених програма добар је начин да се превазиђе усамљеност, која тишти многе суграђане који су завршили свој радни век.

Локална самоуправа последње две године из градске касе финансира програме Кутка за квалитетније старење, док корисници долазе на радионице и учествују у раду овог одељка Црвеног крста без новчане надокнаде.

Посете Кутку за квалитетније старење почињу кратким физичким активностима.

Времешни суграђани вежбама постижу бољу циркулацију и одржавају динамику покрета, констатују старији Крагујевчани који редовно посећују “Кутак”.

Свако дружење уторком осмишљено је са посебном пажњом јер под окриљем Црвеног крста ради неколико секција.

Пензионери, глуме, играју певају, спремају рецитале а радионице се односе и на упознавање занимљивих светских дестинација.

Иако је мала могућност да неко од њих посети Кубу или Индију, компензација за путовање остварена је кроз радионицу која је одржана.

Пензионери су описивали ове земље кроз начин живота, музику и плес, исхрану, познатих личности са Кубе и из Индије.

Пензионере тиште бројни проблеми јер су пензије углавном мале, многи од њих и даље су стожери својих породица, неретко издржавају децу и унуке.

Људи трећег животног доба имају и здравствених потешкоћа. Често су отуђени од друштва и имају сталан осећај усамљености. Тешко се суочавају са вишком времена које треба квалитетно испунити.

У Кутку за квалитетније старење време свакако брже прође уз дружење са вршњацима. Не крију да им је тако оплемењен живот.

Кутак за квалитетније старење сваког уторка осмишљен је на другачији начин. У посету долазе лекари који говоре на различите теме, старији се друже са малишанима крагујевачких предшколских установа, уметницима, музичарима, глумцима.
Посебно задовољство представљају рођенданске прославе које се после уручења симболичних поклона завршавају добром забавом уз музику.

Програме за старије суграђане у Кутку за квалитетније старење финасира локална самоуправа а сви заинтересовани Крагујевчани могу да постану чланови кутка без новчане надокнаде.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *