Кутлово у емисији Шумадијски праг

Једно од мањих села у околини Крагујевца је Кутлово, место које се налази на 15 километара од града, на путу ка Горњем Милановцу.

У селу живи око 230 становника у 68 домаћинстава. Њихова свакодневница углавном се одвија у обављању пољопривредних послова а најзаступљеније је воћарство.

У Кутлову ради дестилерија за производњу воћне ракије. Одвија се и фабричка производња намештаја. Село је препознатљиво и по имању које носи назив „Парче раја“ у коме се организују фијакеријаде и оцењивање коњских грла.

Истраживали смо како људи живе у Кутлову у емисији Шумадијски праг која је на нашем програму сутра у 12 часова.

Сваки сунчани децембарски дан, пољопривредници користе за обављање послова на њивама и у воћњацима.

Домаћин из Кутлова, Светислав Синђелић искористио је лепо време и поорао њиву коју припрема за пролећну сетву.

На њој је био засејан кукуруз који је обрао почетком јесени, а сада ту парцелу припрема за сетву луцерке коју ће посејати почетком пролећа.

Кише и снег се ишчекују, да натопе земљу, да би била растресита за пролећну сетву луцерке која се користи као сточна храна.

Животна свакодневица људи који живе у Кутлову углавном је испуњена радовиима на пољопривредним имањима.

Слику села употпуњује посед који се простире на око 6 хектара домаћина Радоја Васиљевића које је он назвао „Парче раја“.

Иако село има повољан географски положај, земља је плодна и на њој успевају све пољопривредне културе овог краја, али све је мање људи који се баве пољопривредом.

Кутловчанин Владимир Николић перспективу види у Белгији. После завршеног радног века планира да пензионерске дане проводи у Србији.

Шумадијска села плене лепотом природе која је у свим годишњим добима бајковито лепа. Пејзажи обасјани сунцем у смирај дана изгледају као на некадашим разгледницама а огољена стабла и осушена трава на пашњацима и ливадама нису умањили идиличну слику шумадијског села у којој посебно уживају уметници и љубитељи природе.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *