Лакше до бесплатних киловата?

Право на бесплатне киловат сате и кубне метре гаса имају корисници новчане социјалне помоћи, дечјег додатка и домаћинства са болесним чланом, чије би здравље било угрожено искључењем струје или гаса.

Од почетка ове године, укупно 634 Крагујевчана се пријавило за стицање овог статуса и сви захтеви су одобрени.

На основу уредбе о енергетски угроженом купцу, која важи од 2016. године, домаћинства која остваре право на бесплатне киловат сате и кубике гаса добиће умањење месечног рачуна за струју или гас у зависности од прихода, броја чланова породице и површине домаћинства.

Бесплатне количине струје или гаса крећу се од 120 киловата или 35 кубних метара, до 250 киловата струје и 75 кубних метара гаса.

Током прошле године, право на бесплатне киловат сате искористило је 2.122 корисника из Крагујевца.

Један од проблема са којим се сусрећу угрожена домаћинства је и папирологија која је потребна за подношење захтева Градској управи.

Ово право се остварује у складу са Уредбом и у складу са Законом о општем управном поступку који сада омогућава странкама да Градска управа за здравствену и социјалну заштиту прибавља сва неопходна документа за остваривање овог права, осим личних докумената, копије личних карата и потврде тј. последњег рачуна за електричну енергију. Сва остала документа по службеној дужности прибавља Градска управа за здравствену и социјалну заштиту” , нагласио је за РТК Никола Рибарић, начелник ове управе.

Предуслов за добијање бесплатних киловат сати је да су уредно измирени сви претходни рачуни.

Од почетка ове календарске године до данас 634 Крагујевчана се пријавило за повољности које омогућава уредба о енергетски угроженом купцу и сви захтеви су одобрени.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *