Лепеница поцрвенела

На друштвеним мрежама синоћ и данас појавили су се видео снимци и фотографије реке Лепенице, која је због испуштања највероватније хемикалија црвене боје, била потпуно обојена.

Градска управа за инспекцијске послове и јавне приходе, односно Комунална полиција и Комунална инспекција, крагујевачка Полицијска управа и Институт за јавно здравље добили су, по налогу команданта Кризног штаба града Крагујевца, градоначелника Радомира Николића, задатак да утврде како је до тога дошло, а јутрос су предузете све мере како би се утврдило каквог је састава вода.

Према доступним сазнањима, из цевовода у кругу за сада неутврђене фабрике одлила се течност црвене боје у Лепеницу, те постоје индиције да се на тај начин загађује животна средина.

Крагујевачки Институт за јавно здравље извршио је узорковање воде, док су службеници Полицијске управе у Крагујевцу, у сарадњи са републичким инспекторима за заштиту животне средине и водне инспекције, најавили да ће предузети све неопходне мере из делокруга надлежности, а у циљу утврђивања чињеничног стања.

У локалној самоуправи кажу да, по Закону о водама, санкционисање оваквих случајева, није у њиховој надлежности.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.