Локални парламент усвојио завршни рачун града за 2023. годину

Одборници Скупштине града Крагујевца усвојили су завршни рачун града за 2023. годину, којим је исказан суфицит у износу од 247 милиона динара, што је и најзначајнија тачка на данашњем заседању локалног парламента.

Од укупног износа, 122 милиона су наменска средства, а 125 милиона динара – нераспоређена. Члан Градског већа за финансије, проф. др Ненад Станишић каже да је завршни рачун доказ да је буџет планиран на реалним основама и да су локалне јавне финансије стабилне, што је потврдила и екстерна ревизија.  

Истовремено, то значи и да је град ликвидан и солвентан, додаје проф. Станишић.

У структури прихода, 57% чине приходи по основу пореза на зараде, а 19% су приходи од пореза на имовину.

У прошлој години, осим већих прихода, били су већи и расходи него што је то био случај у 2022. У структури расхода, инвестиције су износиле милијарду 257 милиона динара.

У прошлој години увећана је имовина града, а смањене су дугорочне обавезе.

Приходи су реализовани 89,2% од плана, а расходи 86,5% у односу на план.

Најзначајније инвестиције реализоване из буџета у прошлој години су реконструкција Трга Радомира Путника која је коштала преко 370 милиона динара, у обнову постојеће и изградњу нове путне инфраструктуре у прошлој години преко две управе уложено је 500 милиона динара, док је за реконструкцију водоводне мреже утрошено 188 милиона динара.

Укупна кредитна задуженост на крају прошле године износила је око 13 милиона евра, што је за 10 милиона евра мање него 2020. године.

Задуженост града пре четири године износила је половину текућих прихода, а тренутно  око 16% текућих прихода.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *