Лончар: У нашу земљу стиже и пета вакцина – Модерна

Министар здравља Златибор Лончар указао је на то да је јуче било највише прегледа у ковид амбуланти у Нишу у последњих пет недеља и да су се сви који су позитивни на вирус корона вратили са летовања, а да су у највећој мери невакцинисани.

Лончар је рекао да је ситуација са корона вирусом постала јасна, односно да ће се проблем са тим вирусом решити када довољан број људи буде вакцинисан.

Наводећи да је у Србији до сада вакцинисано 48,49 одсто грађана, Лончар каже да то није довољно.

“Ми не можемо да изађемо из овог проблема док се не вакцинише довољно, а посебно имамо проблем са младима”, истакао је министар, гостујући на ТВ Пинк.

Каже да се апсолутно залаже за обавезну вакцинацију здравствених радника и оних који су у честом контакту са људима, као што су таксисти, службеници…

На констатацију новинара да многи здравствени радници одбијањем да се вакцинишу збуњују грађане, Лончар каже да се не би сложио да су у питању многи.

“Има један део и то ми није јасно. Зашто се бавите медицином ако не верујете у њу, ако ви хоћете да помогнете некоме, а кажете да је вакцина чиповање, то је проблем”, наводи министар.

Лончар каже и да код младих особа постоји проблем у приласку јер често када их питате зашто се не вакцинишу њихов одговор је да не знају.

Истиче да је због тога тешко прићи управо тој популацији.

Упозорава да ако се не вакцинишемо у довољном броју годинама нећемо изаћи из овог проблема, а ако будемо спори у вакцинацији дајемо предност вирусу да мутира и да вакцине које до сада имају не буду довољно средство за сузбијање вируса.

“Вакцинација је једини начин да се спасу људски животи и здравствени систем”, каже Лончар уз подсећање да у нашу земљу стиже и пета вакцина – Модерна која је показала одличне резултате.

Лончар указује и на то да није довољно да се само у једној земљи вакцинише довољан број људи јер вирус не зна за границе.

Зато нам је, како каже, и по том питању потребна сарадња у региону какву смо већ имали и у том смислу наводи да су у БиХ, у знак захвалности за дониране вакцине, одлучили да здравственим радницима из Србије дају ваучере за бесплатан одмор, а да су за све грађане наше земље бесплатне путарине у Северној Македонији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *