Мали: Настављамо борбу за бољи и квалитетнији живот грађана Србије

Министар финансија Синиша Мали оценио је да је предлог ребаланса буџета који је усвојила Влада Србије наставак политике даљег економског оснаживања земље, подршке грађанима и привреди, и наставак превазилажења ефеката светске кризе, са што мањим последицама по Србију.

„Настављамо борбу за јаку и снажну земљу, за стабилну економију, нове капиталне инвестиције, нове инвеститоре, додатна радна места, бољи и квалитетнији живот грађана Србије“, казао је он.

Мали је, како се наводи у саопштењу Министарства финансија, казао да приоритет и даље остаје побољшање животног стандарда грађана, јачање привреде уз фокус на помоћ пољопривредницима, као и наставак започетог великог инвестиционог таласа, односно, реализација највећих капиталних пројеката у области инфраструктуре, саобраћаја, здравства, спорта.

Мали је подсетио и да је од јануара до августа остварен суфицит републичког буџета у износу од 31,5 милијарди динара, што је боље од плана за чак 142,1 милијарду динара, наводећи да је планирани дефицит, у овом периоду, износио 110,6 милијарди динара.

„Ребаланс буџета радимо пре свега због бољих резултата, дакле имамо један позитиван ребаланс, и то захваљујући бољој наплати прихода у износу од чак 60,6 милијарди. Укупно планирани приходи износе 1.904 милијарди динара“, казао је министар финансија и потпредседник Владе Србије.

Он је додао и да је дефицит буџета мањи него што је било планирано, а што је, како је нагласио, добра вест за грађане и привреду.

„Ребалансом је предвиђен фискални дефицит буџета Србије од 227,5 милијарди динара, што је 2,8 одсто БДП-а. Дакле, имамо бољи резултат него што смо планирали, с обзиром на то да је пројектовани дефицит износио 3,3 одсто, односно 264 милијарде динара“, рекао је Мали.

Ребалансом буџета, како је навео, биће омогућено повећање плата за 5,5 одсто за запослене у просвети, за неговатељице у установама социјалне заштите и за медицинске сестре и техничаре.

Мали је навео да ће од 1. октобра бити повећане и пензије, такође за 5,5 одсто, а да затим од 1. јануара следи још једно повећање плата за све запослене у јавном сектору, од око 10 одсто, и још једно повећање пензија од 14,8 одсто.

Осим тога, у ребалансу буџета како наглашава министар, налази се и помоћ за мајке, односно децу до 16 година, од по 10.000 динара за свако дете.

„Осим ових великих издвајања за наше грађане, која ће допринети побољшању квалитета њиховог живота, издвојили смо и средства за нове капиталне пројекте и то додатних 23 милијарде динара“, казао је Мали.

Према његовим речима, та издвајања су повећана са 427,2 милијарде на 452,3 милијарди динара, док су на нивоу опште државе издвајање за капиталне инвестиције повећана са 545,5 милијарди на 584,6 милијарди, а што је чак 7,2 одсто БДП-а.

„То значи новац за обилазницу око Крагујевца, почетак изградње неопходне инфраструктуре за специјализовану изложбу ЕКСПО 2027, тунел у центру Београда Карађорђева – Булевар Деспота Стефана, радове на изградњи београдског метроа, Фрушкогорски коридор…“, прецизирао је потпредседник Владе Србије.

Он је додао да ће део средстава бити намењен и за додатне субвенције у пољопривреди, као што је и обећано, али и за лечење ретких болести и лечење у иностранству.

„Ми смо и у изразито тешким условима, успели да остварујемо раст БДП-а, да очувамо запосленост и привредну активност и покажемо да је држава ту за привреду и грађане“, рекао је министар финансија Србије.

Према његовим речима, о томе најбоље сведочи чињеница да је Србија успела да одржи јавни дуг под контролом и да је он сада на нивоу од 50,9 одсто, да су сачувана радна места и смањена незапосленост до данашњих 9,6 одсто уз рекордан прилив страних директних инвестиција од 4,5 милијарде евра колико се очекују да ће оне бити ове године.

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2023. годину, којим је предвиђено да укупно планирани приходи износе 1.904 милијарде динара и већи су од планираних иницијалним буџетом за 60,6 милијарди динара.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *