Мали: Просечна плата у Србији у децембру 840 евра

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће просечна плата у Србији у децембру ове године достићи 840 евра.

„На путу смо да остваримо планове из програма Србија 2025 и да просечна плата буде 1.000 евра, а пензија 450“, рекао је Мали гостући на РТС.

Говорећи о Предлогу Закон о изменама и допунама Закона о буџету за 2023. годину, који је јуче усвојен на седници владе, рекао да је важно да су приходи Србије за ову годину већи од планираних и да ће вишак новца ићи на повећање животног стандарда грађана Србије – повећање плата и пензија.

Подсетио је на повећање плата за више од 208.000 запослених.

„Већ у октобру прве плате просветним и медицинским радницима биће за 5,5 одсто веће у односу на августовске плате. Водимо рачуна о томе да грађани не трпе због повећања цена. За остале запослене у јавном сектору следи повећање од 10 одсто од почетка јануара“, најавио је Мали.

Нагласио је да ће бити додатног повећања пензија од 14,8 одсто од 1. јануара.

„Упркос инфлацији, имамо реално повећање плата. Штитимо животни стандард“, поручио је Мали.

Додао је да су плате у и реалном износу веће у првих шест месеци ове године, а да је укупно повећање пензија за две године 60,1 одсто.

„Нема земље у Европи која је толико повећала пензије. Упркос инфлацији, имамо реално повећање плата, штитимо стандард грађана“, поручио је министар.

Што се тиче државне помоћи за децу од 10.000 динара, каже да се до 8 сати јутрос пријавило укупно 935.000 деце, као и да је за ту намену обезбеђено око 12 милијарди динара.

Мали је рекао да ће 7,2 одсто БДП-а бити усмерено ка капиталним инвестицијама.
„Упркос кризи, конфликту у Украјини који не јењава, у Србији водимо одговорно рачуна о сваком динару и буџет усмеравамо на оно што је најпотребније грађанима, повећање плата и пензија, а имамо и рекордан буџет за пољопривреду. Ове године 7 одсто буџета иде на пољопривреду што је својеврстан рекорд“, рекао је Мали.

Најавио је и повећање минималне зараде за 17.8 одсто.

„То је процентуално највеће повећање до сада, то је неких 47.154 динара минималне зараде. Пошто минимална зарада гура навише просечну плату, 840 евра ће бити просечна плата у децембру“, најавио је Мали.

Додао је да ће са тим повећањем минималне зараде она бити повећана за 75 одсто од 2020. године, док је инфлација у том периоду била нешто виша од 39 одсто.

„Ми смо повећали минималац за 14,3 одсто за ову годину, а инфлација је на годишњем нивоу 12,5 одсто што значи да је повећање минималне зараде реално веће“, објаснио је Мали.

Рекао је да је данас у Србији рекордан број запослених, 2.308.000, што је, како је рекао, пола милиона више него пре 10 година.

Истакао је да у Србији и даља расте БДП пошто је раст у првом кварталу био 0.9 одсто,а у другом 1,7.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *