Малишани најлакше уче у окружењу у коме имају поршку

За породице деце са тешкоћама и сметњама у развоју сваки тренутак је важан.

Правовременим укључивањем у програм раних интервенција, код више од 70 процената малишана са развојним ризицима бива нормализован, док је дугорочна подршка потребна за око петину деце.

Према проценама стручњака, у Србији, сваке године око 60 хиљада деце узраста до шест година има потребу за подршком кроз услуге ране интервенције.

У Крагујевцу је кроз овај програм УНИЦЕФ-а и Министарства здравља, у последњих шест година „прошло“ 20 породица.

Тим професионалца у Крагујевцу, који је један је од првих пет основаних у Србији, посетиле су колеге из Чачка, Краљева, Прокупља и Новог Пазара.

Рана интервенција представља скуп мера и услуга које су усмерене на породицу и на дете.

Доказано је да малишани најлакше уче у окружењу у коме имају поршку и у коме се осећају сигурно, са онима којима највише верују, а то су породица и њихови вршњаци.

Зато родитељи и стручњаци заједно траже најбоље облике подршке којима се негује и подстиче дечји развој.

Tрансдисциплинарни тим у Крагујевцу се састоји од логопеда, психолога, два педагога, васпитача и медицинске сестре васпитачa и они заједно са породицом учествују у осмишљавању плана подршке за породицу. Један члан тима је задужен за конкретну породицу, он је спона између тима и породице.

Кроз крагујевачки тим од 2019. године прошло је 20-ак породица.

Има породица које су из различитих разлога „изашле“ из модела, али има и добрих резултата где су породице задовољне.

Тим има шест чланова и сваки члан тренутно има по две породице, тако да је могућност за пријем нових ограничена.

За све породице које им се обрате за помоћ настоје да обезбеде модификовани облик подршке, тако што чланови породице  долазе у установу у којој стручњаци који су чланови тима запослени, па заједно пролазе најбитније компоненте, пружајући им стручну подршку и на тај начин.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *