Mања концентрација амброзије у Крагујевцу

За уклањање амброзије са јавних површина, из градске касе у овој години издвојено је 7,5 милиона динара.

Власници приватних поседа у обавези су да сами косе и уклањају ову биљку која изазива алергију.

У Институту за јавно здравље кажу да је ове године концентрација амброзије мања у односу на претходне, јер су дневне температуре ваздуха изузетно високе.

Једна од најраспрострањенијих и најопаснијих коровских биљака је амброзија која цвета од јула до краја октобра и чији се полен брзо преноси, а у ваздуху може да се задржи више од сто дана.

Институт за јавно здравље свакодневно мери концентрацију ове биљке у ваздуху.

Имајући у виду штетност амброзије, која је узрочник бројних алергијских реакција, нарочито горњих дисајних  путева, град Крагујевац сваке године издваја значајна средства за њено сузбијање са јавних површина.

Амброзије највише има на рубним деловима града, у насељима: Станово, Мале Пчелице, код гробља Бозман, уз Бреснички поток, код Грошничке станице, у Индустријској зони и на Денином брду.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *