Март – месец борбе против карцинома

Март је месец борбе против карцинома.

У Служби за здравствену заштиту жена Дома здравља у Крагујевцу, током овог месеца, организује се програм скрининга грлића материце и дојки.

Све грађанке у Шумадији могу да закажу и обаве бесплатне прегледе.

Жене најчешће оболевају од карцинома дојке. Годишње, у свету, умре око пола милиона жена, док у Србији, сваке године, оболи око 5000, а умре око 2000.

У великом броју случајева, малигне болести су излечиве, ако се открију на време.

У Србији се бележи релативно висока стопа оболевања и умирања од малигних болести, као и висока учесталост фактора ризика.

Мушкарци, у нашој околини, најчешће оболевају од рака плућа, дебелог црева и простате.

Код жена, малигни процес је, најчешће, локализован на дојци и грлићу материце.

Због високе стопе умирања од малигних обољења, март је проглашен месецом борбе против карцинома.

Служба за здравствену заштиту жена Дома здравља у Крагујевцу, сваке године организује скрининг прегледе грлића материце и дојке.

У складу са Резолуцијом о превенцији и контроли рака, коју је усвојила Скупштина Светске здравствене организације 2005. године, Министарство здравља израдило је Национални програм за борбу против карцинома.

Овај програм усмерен је на факторе ризика, превенцију и рано откривање малигних тумора, боље дијагностиковање, лечење и негу оболелих.

Током овог месеца, све суграђанке са подручја Шумадијског округа могу да закажу и ураде превентивне прегледе.

У великом броју случајева, малигне болести су излечиве, уколико се открију на време. Редовном посетом изабраног лекара, дајете себи шансу да будете бржи од болести.

Извештава новинарка Ксенија Ђерковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *