Матић: Филмски плакати важан део историје кинематографије

Изложба „Трагови једног времена – Филмски плакат 1945-1970“, на којој су представљени филмски плакати из фундуса и архиве Филмског центра Србије отворена је у Филмској галерији Дворане Културног центра Београда.

За изложбу је одабрано 50 плаката за филмове који су настали 40-их, 50-их и 60-их година прошлог века и који представљају значајна дела југословенске кинематографије попут „Скупљача перја“, „Кад будем мртав и бео“, „Раних радова“, „Марша на Дрину“, „Капетана Лешија“.

Директор Филмског центра Србије Гордан Матић каже да је добар део плаката био у фундусу Филмског центра Србије, а да је тек неколико тих вансеријских артефаката било изложено у просторијама институције коју води.

Додаје да изложба у Београду траје до 15. маја, а након тога ће филмски плакати кренути на турнеју по Србији. Поштоваоци кинематографије биће у прилици да виде изложбу у 24 града, а та турнеја ће трајати годину дана.

Изложба „Трагови једног времена – Филмски плакат 1945-1970“ биће део и програма Мреже фестивала: Фестивала европског филма Палић, Фестивала сниматељских остварења „Слика у покрету“ у Новом Саду, Фестивала глумачких остварења „Филмски сусрети“ у Нишу, Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи и Фестивала ауторског филма у Београду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *